Waarom professionele VvE beheerder?

waarom een professionele vvd beheerder

Waarom een professionele VvE-beheerder onmisbaar is

Wie een koopappartement heeft, is lid van de VvE: de Vereniging van Eigenaars. Dat brengt rechten en plichten met zich mee. Voor zowel bestuur als bewoners kan het een hele klus zijn om alles in de vereniging in goede banen te leiden. Daarom is het inschakelen van een professionele VvE-beheerder een slimme zet. Maar beseft iedereen dat? Beseft iedere eigenaar dat een professionele beheerder zorgt voor expertise op gebieden waar de gemiddelde bewoner niet zoveel van afweet. 

 Convect heeft voor je op een rij gezet waarom jij als professionele VvE-beheerder onmisbaar bent.

Uitdagingen voor VvE’s

Vandaag de dag staan VvE’s voor tal van uitdagingen, gebouwonderhoud is er zo een. Is regelmatig onderhoud van bijvoorbeeld het schilderwerk, het onderhoud van de lift of de schoonmaak niet goed geregeld, dan kan dat leiden tot grote problemen. Soms zelfs met ernstige veiligheidsrisico’s. Vervolgens doet achterstallig onderhoud de kosten oplopen en vermindert de waarde van het gebouw en de individuele appartementen.

Daarmee hangt samen dat de kosten voor bouw en onderhoud al maar stijgen. Het legt een aanzienlijke financiële druk op VvE’s, vooral bij het plannen van groot onderhoud of renovaties. Verduurzaming is voor veel VvE’s een andere actuele uitdaging. Er zijn veel oudere complexen met een slecht energielabel. Veel VvE’s worstelen met te bepalen welke maatregelen het meest effectief en haalbaar zijn, en hoe deze gefinancierd kunnen worden.

In het algemeen zijn financiële problemen een veelvoorkomende bron van onenigheid binnen VvE’s. Dit komt vaak door een gebrek aan solide financiële planning, zoals het ontbreken van een meerjarenonderhoudsbegroting. Als gevolg hiervan worden budgetten soms overschreden en ontstaat er verwarring over de kostenverdeling. Dit kan tekorten geven en zelfs leiden tot ernstige conflicten tussen bewoners.

Tot slot is het gebrek aan betrokkenheid van leden bij hun VvE een andere vaak voorkomende kwestie. Dit kan tot trage besluitvorming leiden, met alle gevolgen van dien. Het is niet ongewoon dat enkele leden alle lasten dragen, terwijl anderen passief blijven.

Voordelen inschakeling professioneel beheer

Deze uitdagingen tonen waarom een professionele VvE-beheerder goede diensten kan bewijzen. Zo kan een expert in financieel beheer en budgettering helpen om de financiën van een VvE te optimaliseren. Dit zorgt voor een beter financieel beheer en helpt bij het effectief plannen van onderhoud en renovaties.

Een beheerder met ervaring in het opstellen en beheren van meerjarenonderhoudsplannen (MJOP’s) bewijst goede diensten bij het behoud en de waardevermeerdering van het gebouw. Met deze kennis wordt onderhoud proactief en strategisch gepland, en dat helpt om kostbare noodreparaties te voorkomen.

Daarnaast is kennis van wet- en regelgeving, vooral op het gebied van verduurzaming, relevant. Een professionele VvE-beheerder kan adviseren over de meest recente verduurzamingswetgeving en helpen deze maatregelen kosteneffectief toe te passen.

Tot slot zorgt een professionele beheerder voor heldere, regelmatige communicatie en zorgt ervoor dat leden goed geïnformeerd zijn over beslissingen en ontwikkelingen binnen de VvE. Dit creëert een sfeer van betrokkenheid, transparantie en vertrouwen. Essentieel voor het succesvol functioneren van elke VvE.

Idealiter heeft een VvE-beheerder alle hierboven genoemde kwaliteiten in zich: van financieel inzicht tot technische knowhow, en van kennis over verduurzaming tot sterke communicatievaardigheden. Met deze combinatie kan de beheerder fors bijdragen om elk aspect van VvE-beheer effectief te managen. En dat leidt tot een gestroomlijnde, efficiënte en harmonieuze VvE.

Wat verwachten eigenaren van een professionele VvE beheerder?

Van een professionele VvE-beheerder mogen mensen een uitgebreid pakket aan diensten verwachten om het beheer van hun appartementencomplex soepen en efficiënt te laten verlopen. 

Er zijn heel veel bedrijven in Nederland die deze diensten leveren, de een kleiner, de ander groter. Hieronder vind je de kern van wat mensen van een professionele VvE beheerder verwachten:

  • Financieel en administratief beheer: zoals het beheren van de financiële administratie, het opstellen van jaarrekeningen en begrotingen.
  • Onderhoud en technisch beheer: inclusief coördinatie van onderhoudswerkzaamheden en beheer van het meerjarenonderhoudsplan.
  • Bestuurlijke ondersteuning en besluitvorming: assisteert het VvE-bestuur in hun taken en helpt bij het stroomlijnen van besluitvormingsprocessen.
  • Communicatie en ledenbetrokkenheid: zorgt voor heldere communicatie en betrekt leden actief bij besluiten en ontwikkelingen binnen de VvE.

Ontevredenheid gemeld bij Vereniging Eigen Huis

Voor een VvE is een zorgvuldige selectie is van belang, want een goede VvE-beheerder komt niet altijd vanzelf op je pad. Dat bewijzen de bevindingen van het VvE-meldpunt van Vereniging Eigen Huis: maar liefst driekwart van de 500 melders is ontevreden over hun VvE-beheerder. Dat is voornamelijk te wijten aan tekortkomingen van juist die zaken waarvoor VvE’s een beheerder inschakelen. Als professionele VvE beheerder kun je dit niet naast je neerleggen. 

Een goede beheerder, zo geeft een kwart van de melders aan, kan namelijk zeker een waardevolle rol vervullen.

Daarom is een professionele VvE-beheerder onmisbaar

Het inschakelen van een professionele VvE-beheerder kan het reilen en zeilen van een VvE beter en makkelijker maken. Waarom een professionele VvE-beheerder onmisbaar is, bewijst zich op het gebied van financieel beheer, communicatie, onderhoudscoördinatie, inclusief kennis en expertise over verduurzaming van vastgoed. Als de samenwerking goed verloopt en de beheerder goed werk levert, dan leidt het tot tevreden bewoners, waardebehoud en mogelijk waardeverhoging van het appartementencomplex. En niet te vergeten: een fijne leefomgeving.

Bij Convect begrijpen we het belang van professioneel VvE-beheer, daarom ondersteunen we je met geavanceerde software-oplossingen. Met onze producten en services kunnen VvE-beheerders zoals jij hun taken effectief uitvoeren en de tevredenheid van bewoners verhogen. Ontdek hoe Convect professionele VvE-beheerders kan ondersteunen het verschil te maken. We helpen je graag onmisbaar te worden! 

Vragen over dit onderwerp?
Klantenservice Convect

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Bel ons op 0800 2668328 of stuur een mail naar info@convect.nl
Bel 0800 2668328

Automatisch deze berichten ontvangen per mail?

Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief en ontvang nieuws, software updates en release notes per mail