Verdeelsleutels

Werken met verdeelsleutels bespaart tijd

De VvE administraties kunnen soms zeer complex zijn door allerlei verdelingen van kosten. Deze verdeelsleutels zijn bepaald in de splitsingsakte, vanwaar de VvE zich er simpelweg aan moet houden. Zodra u per kostenverdeling tenminste één grootboekrekening in de administratie hanteert, is het werken met verdeelsleutels voortaan zeer eenvoudig.

Wat is een verdeelsleutel?

Een verdeelsleutel is een definitie van hoe kosten en/of opbrengsten toegewezen worden aan de (eigenaren van) appartementsrechten. Een verdeelsleutel dient flexibel ingevoerd te kunnen worden; van kosten voor één appartementsrecht, alle appartementsrechten naar breukdelen of bijvoorbeeld naar alleen de woningen met gelijke delen.

Een eenvoudig voorbeeld

Een verdeelsleutel kan bijvoorbeeld ‘Algemeen Breukdeel’ zijn, waarbij alle appartementsrechten het breukdeel als verdeling hebben. Zodoende kan bijvoorbeeld de kosten voor dagelijks onderhoud verdeeld worden over alle appartementsrechten en daarmee de eigenaren.

Een complexer voorbeeld

Echter kan het ook voorkomen dat een VvE bestaat uit woon- én commerciële ruimten. Vervolgens is er voor de woningen een lift beschikbaar en de splitsingsakte bepaalt dat alleen de woningen die gebruik maken van de lift (appartementsrechten niet op de begane grond) de kosten naar breukdeel verdelen.

Verdeelsleutels aanmaken

Er kunnen onbeperkt veel verdeelsleutels aangemaakt worden en het beheren van de sleutels is zeer eenvoudig. Allereerst wordt er gekozen voor het type bestemmingen om daarna het aantal delen per index te te wijzen. Dit wordt gemakkelijk voorgevuld met de standaard breukdelen, mandelig of alles 0. Per verdeelsleutel kan een naam, een type en omschrijving worden opgegeven. Zo bespaart het werken met verdeelsleutels tijd!